Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2020 16:51 - Шамани
Автор: bagatur Категория: Политика   
Прочетен: 1199 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 06.12.2020 15:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                            Индианците 

    През миналия век

  Шаманът на едно индианско племе бил попитан от вожда каква зима се задава, за да знае племето колко дърва да насече. Шаманът нямало как да знае, защото от месеци нямал батерии за транзистора си и не можел да слуша синоптичните прогнози по радиото, затова отговорил:

-Люта зима иде. Катериците ще замръзнат по дърветата!

     И племето се заело да трупа дърва. Минал месец, натрупали много дърва и пак питат:

-Ще стигнат ли тия дърва?

 Шаманът пак нямало откъде да знае и за да не се случи така, че да мръзне племето, пак казал:

- Страшна зима иде. Мечките няма да могат да си изкопаят дупки за зимен сън!

       И племето продължило да трупа дърва.

    Натрупали истински хълм от дърва, та чак не се виждали върховете на дърветата наоколо. Притеснен, шаманът взел храна в една торба и рано сутринта тръгнал към един скалист връх, който се извисявал над цялата планина. Не че от него щял да види каква зима иде, ами там имало метеорологична станция. След два дни пристигнал при метеоролозите и ги попитал каква зима се задава.

- Страшна зима иде. Дървета и камъни ще се пукат и птиците в полет ще замръзват.

- Откъде знаете това?-попитал шаманът.-От уредите ли?

-  Какви уреди? Не виждаш ли, че индианците трупат дърва като бесни!?

............................................................

   В наше време

     Един вожд по нашите земи попитал шаманите за колко време трябва да се запаси племето, за да оцелее от болестта, която донесли от чужбина неизвестни хора. Шаманите редовно ровели написаното във Фейсбук от други шамани, ама нямало как със сигурност да знаят, защото в другите племена, които били нападнати от  същата болест, вече не смеели да дадат точна прогноза поради наличието на много лъжливи профили и прогнози.Поради това шаманите казали, че няма нужда да се запасяват и презапасяват. Вождът го обявил пред племето, ама племето му теглило една майна и се втурнало да се запасява, защото вече било прецаквано по формулата „Няма страшно!“Когато вождът се опитал да успокои и даже да позаплаши племето, то се ядосало и започнало да го псува на глас, защото не им давал да си правят хепънинги, соарета и пърформанси. Затворил им и местата за самолечение с отвара от грозде и сливи в музикален съпровод и това преляло чашата на търпението. Племето започнало да провежда самолечение в гаражи и беседки, като използвало заклинания „Кой не види дънце-да не види слънце“! и „Он че ми каже на мене“! Не слагали маски и ръкавици, защото те и с жените си се съешавали без предпазни средства! Оказало се, че племето изповядва т.н. „натуризъм“ така, както го разбират: всичко трябва да е натурално, и на жените да го „натурат“ като бащите и дедите си, а ракията да се пие от шишето! Нали е дезинфектант! Всичко ставало в съпровод на вдъхновящата мелодия „Ако умрам, ил загинам...“

.......................................

          И циганите

     Социология на ромите или
gypsy sociology, за да не пиша думата циганин

   Когато вождът не получил задоволителен отговор от шаманите си, той се обърнал към социолозите. Представителите на тази изключително полезна за политиците област от човешкото познание също не знаели какъв е отговорът, ама казали, че ще направят експресно проучване на терен сред различни социални групи.

    Какво било учудването им, когато установили, че в племенните общности, известни с името „махали“, се наблюдава механичен прираст. Членове на общността се завръщали от далечни държави, за да са „близо до родата“. Те идвали от Германия, Англия, Испания и Австрия. Обетовани земи с щедри социални програми за нищоправещите и неискащинещодаправят членове на племето. От дългогодишните наблюдения над членовете на тази общност социолозите знаели, че те се придвижват винаги в посока на „по-доброто за мене“ и започнали да пишат доклад до вожда.

     Отговорът на неговия въпрос бил, че „ дълго и мъчително ще се борим с тази зараза“, защото:

-Няма случай хората от племето с каручките доброволно да се отказват от 200 евро месечно за дете в някои страни и да ги заменят с 30 лева тук;

-Няма случай хората от същата общност да си седят във вигвамите и да не се струпват около хранораздавателниците, здравеопазителниците и божепомозителниците, особено когато са на зор;

-Няма случай същите тези привърженици на колективното празнуване дори на 10 лева печалба от интернационалната лотария или „тука има, тука нема“ да си седят кротко в дворчетата до конете и децата;

-Няма случай да не се прави сватба три дена, дори и булката да не е баш как си трябва;

И тъй като досега не е имало такъв случай, при който  шаманите да не могат да отговорят на вожда, а социолозите да могат, вождът бил в голямо затруднение. За първи път трябвало да намери решение, което да е продиктувано от vox populi, а не както традиционно се прави по нашите земи решенията да се вземат под диктовката на vox populism!

    Като избърсал потта от челото си, за да не си помисли племето, че го е натиснала оная невидима заплаха, вождът се усмихнал и казал пред камерите:

-Cheese! 

 

      

 

 

    

 




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tikoev - Хахя! :)
15.03.2020 17:39
Хахя! :)
цитирай
2. tikoev - Напомняш ми на една друга погово...
15.03.2020 17:40
Напомняш ми на една друга поговорка. ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bagatur
Категория: Лични дневници
Прочетен: 160172
Постинги: 130
Коментари: 42
Гласове: 242
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930